HEMEN ARA: +905462328530

Blog

En güncel içerikler ve haberler

GENÇLER İÇİN SPORUN ÖNEMİ

Gençlerin bilinçlendirilmesi, spora yönlendirilmesi ve teşvik edilmesinin önemi özellikle son yıllarda daha büyük önem kazandı.

Neden mi?

Son yıllarda özellikle gençlerimizin sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı gibi zararlı alışkanlıklar edinmeleri giderek artmaktadır.

Araştırmalara göre madde kullanımı ve bağımlılığında risk gurubu  toplam nüfusun %32’sini teşkil eden 10-25 yaş arasındaki gençlerden oluştuğu anlaşılmaktadır.

Bu nedenle gençlerin zararlı alışkanlıktan korunması ve onlara sağlıklı yaşama bilincinin kazandırılmasında en etkin konumda olan eğitim kurumlarına görev düşmektedir.

Bu bağlamda okul, öğretmen ve aile işbirliği büyük önem taşımaktadır.

Madde bağımlılığının tedavisi çok zor ve uzun sürelidir.

Çocuklarımızı, gençlerimizi ve en önemlisi gelecek nesillerimizi madde bağımlılığından kurtarabilmek için çocuklarımızı maddeye başlamadan önce kötü çevre ve alışkanlıklardan uzaklaştırarak önlem almalıyız.

Çocuklarımızı madde bağımlılığından kurtarmak ve uzak tutabilmenin tek çaresi sosyal çevre edinmelerini sağlamak ve sportif aktivitelere katılmalarına teşvik etmektir.

Çocuklar ailelerin ve milletimizin umudu ve geleceğidir.

Onları hayata daha iyi hazırlaya bilmek, iyi yetiştirmek, mutlu ve huzurlu bir insan olarak topluma kazandırmak ailelerinin ve bizlerin tek arzu  ve dileğimizdir.

SPORA ERKEN BAŞLAMANIN FAYDALARI

Dünyada birçok spor dalında şampiyonlukların giderek daha küçük yaşta sporcular tarafından kazanıldığını görmekteyiz. Başta jimnastik sporu olmak üzere; birçok spor dallarında çok belirgin olarak çok genç yaştaki sporcuların üstün başarı elde ettikleri günümüz sporunun bir gerçeğidir. Sağlıklı bir çocuk, fiziksel etkinliklerden yoksun bırakılır ve yeterli hareket etmesi engellenirse, psikomotor gelişmesi zarara uğrar ve buna bağlı olarak okuldaki başarı oranı düşer.

 

Kuşkusuz, sporun faydasını yalnızca dersteki başarıyı arttırmaktan ibaret saymak yeterli değildir.

 

Yakın bir gelecekte toplumda sorumluluk yüklenecek kişilerin yetiştirilmesinde, iyi alışkanlıklar edinmelerinde, birlikte yaşama duygusunun gelişmesinde, erken yaşlardan itibaren spor yapılması büyük önem taşır.

Çocuğun sağlıklı büyüyebilmesi için spor yapması gereklidir.

Büyümenin hızlı olduğu dönemlerde çocuğun bedeni çok değişken bir yapıya sahip olduğundan, genç yaşlardaki fiziksel bozuklukları önlemede ve geciktirmede, spor önemli bir rol oynar. Yapılan araştırmalar, okul çağındaki çocuklara düzenli spor yapma alışkanlığı kazandırıldığı takdirde, bunun ileri ki yıllarda da devam edebildiğini göstermiştir. İleri ki yaşlarda düzenli spor yapma alışkanlığı kazanmak zordur. Bu nedenle sağlıklı olmanın en önemli koşullarından biri, spora erken yaşlarda başlamaktır.

SPOR’UN ÖNEMİ

İnsan; çocukluktan yaşlılığa kadar devam eden süreç içerisinde büyüyen, gelişen ve değişen bir varlıktır. Bu sürecin sağlıklı devamı için, hastalıklardan ve sakatlıklardan korunmak ve bunlara karşı dirençli olmak için dengeli “beslenme ve spor “hayati önem taşır.

Yaşam kalitemizi yükseltmek ve hayata karşı dik durmak için bu iki altın kuralı unutmamak, hayatımızda mutlaka onlara yer vermek gerekir.

Spor yapmadığımızda nelerle karşılaşabilir, ne gibi sıkıntılar yaşarız diye düşündüğümüzde aklımıza hemen özellikle masa başı işi yapıp, pasif yaşayan insanların önünde ki ilk engel olan omurga sorunları gelir.

Omurga fıtıkları(bel ve boyun fıtıkları), kilo kaynaklı ağrılar ve rahatsızlıklar ve tabi yine kilo kaynaklı kalp, şeker, kolesterol ve tansiyon ilk sıraları alır.

Psikolojik olarak rahatlama ihtiyacımızı da unutmamak gerekir.

Mutlu insan genel de sağlıklı insandır. Hayata ve zorluklarına karşı dirençli, günlük sıkıntıları ve iş yükünü kolay bertaraf edebilen insandır. Spor mutluluk hormonunu yükseltir.

Endorfin mutluluk hormonudur ve spor yapanlarda genelde yüksek olduğu gözlenir. Mutlu insanlar stresten arınmış sağlıklı insanlardır.

Birçok hastalığın başının sıkıntı ve stres olduğunu düşünürsek, sıkıntı ve stresle gelen hastalıkların başın da da çağımızın vebası KANSER olduğunu düşünürsek korunmak için spor yapmaktan daha zevkli bir yöntem olmasa gerek.

SPOR NEDİR ?

Spor vücudun organik direnicini artıran, sistemlerin fizyolojik kapasitesini geliştiren,  bu kapasiteyi koruyan ve devam ettiren bir uğraşıdır.
Dünya çapında sporun açılımı:
S:SİSTEM   P:PROĞRAM  O: ORGANİZE  R: REKOR’U TEMSİL EDER
Spor evrensel kültürün bir parçası dünyada   dili, ırkı, dini  farklı insanları birleştiren  Dünya barışına katkı sağlayan bir etkinliktir.
spor’u fiziksel faydaların yanı sıra insanların ruhsal sağlığını da olumlu yönde etkileyen hareketler topluluğu olarak da tanımlayabiliriz.
Spor, genelde çeşitli Branşlara ayrılır:
Atletik sporlar (atletizm, jimnastik, halter);
Döğüş ve mücadele sporları (Boks, Güreş, Judo, Karate, Kick boks, Muay thai, Wushu,  taekwondo);
Takım sporları (futbol, basketbol, voleybol, hentbol, hokey, rugbi, Amerikan futbolu),
Atlı sporlar (binicilik, at yarışları, polo, cirit);
Su sporları (yüzme, yelken, kürek, kano, sörf, sutopu);
Kış sporları (kayak, patinaj, bobsleigh, atlama, buz hokeyi);
Mekanik sporlar (bisiklet, motosiklet, otomobil, deniz motoru);
Havacılık sporları (uçak, planör, paraşüt), vb.
Genel olarak spor, bedene sağlık ve sağlamlık kazandırmak amacıyla yapılır. Bunun için sistemli, disiplinli bir çalışma gerekir.
Bedensel ve ruhsal yarar sağlamak için yapılmasının yanı sıra, zevk için spor yapanlara “amatör” adı verilir.
Spor’u bir geçim aracı olarak benimseyen ve bunu meslek edinmiş olanlar “profesyonel” olarak adlandırılır. Spor, bedeni geliştirme, kas ve eklemleri çalıştırma, dolaşımı hızlandırma yönlerinden sağlığa yarar sağladığı gibi, ruhsal gerginlikleri ve bellek yorgunluklarını giderme açısından da yararlıdır.
Spor, özellikle 20. yüzyılda, ulusları birbirlerine yaklaştıran, toplumlar arasında dostluk ilişkileri kurulmasına yardımcı bir öğe sayılmıştır. Günümüzde spor, aynı zamanda, turizm endüstrisinin bir dalıdır.
Sportif ilişkiler nedeniyle, çok sayıdaki meraklı ve taraftar için spor karşılaşmalarını izlemek üzere geziler ve organizasyonlar düzenlenir.

Sporun Çocuğa Faydaları Nelerdir

Sporun Çocuğa Faydaları Nelerdir

Büyük emekler vererek büyüttüğümüz çocuklarımıza spor yapmaları konusunda pek cömert davranmıyoruz. Hep geleceklerini kurtarmaları yolunda çeşitli düşünceler içinde oluyoruz.
Sporu çocuklarımızın geleceklerini engelleyecek bir unsur olarak görüyoruz. Spor, büyüme çağındaki çocuklar için hem bedensel sağlık ve fiziksel gelişme yönünden hem de iyi bir kişilik oluşması ve ruh sağlığı bakımından yararlı ve gereklidir.
Çocuk açısından spor fiziksel gelişimin yanı sıra sosyal açıdan da önemlidir. Çocuk, spor yoluyla, çevresini tanır, iletişim kurar, kendine olan öz güveni artar, toplum içerisindeki sahip olduğu yerini sağlamlaştırır. Psikolojik açıdan ise, kendini kontrol etmeyi, bir konuda konsantre olabilmeyi, iradesini kullanabilmeyi, başarıya odaklanmayı öğrenir. Spor yapmayan, dengesiz beslenen çocukların sağlıklı bir gelişim süreci geçirmeleri zordur.
Spor yapmayan çocukta; alerji, göğüs kafesi sorunları, direnç düşüklüğü ve sık hastalanma, bedensel zayıflık ve iştahsızlık, obezite ve psikolojik sorunlar (hiper aktivite, dikkat dağınıklığı) önemli ve sık karşılaşılan sorunların başında gelir. Çocukluk döneminde hiç spor yapmamış yetişkinlerin ise %65 inde orta yaşlılık dönemine gelindiğinde omurga sorunları, kalp, şeker, tansiyon, obezite, alerjiler ve direnç düşüklüğü, kas yırtıkları, eklem sorunları, genel ağrı ve rahatsızlık hissi en sık görülen sorunlardır. Çocuğunuza spor yapma alışkanlığı kazandırarak sağlıklı bir yetişkinlik dönemi hediye edebilirsiniz.
Ona sevdiği ve ömrü boyunca hayatına yerleştirebileceği branşı bulabilmesi için spor okullarını tercih edin.
Pek çok branşın bir arada olduğu spor okullarında mutlaka çocuğunuzun severek yapacağı ve hayatı boyunca benimseyeceği bir branşla tanışmasını sağlayabilirsiniz.

Etiketler:

Ziya AkKonya Boks KursuKonya Muaythai

Çocuklarınızı Spora Yönlendirin

Günümüzde pek çok aile hareketliliği yaramazlık saydığından çocuklarına engel olmaya çalışmaktadır. Boş arazilerin ve oyun alanlarının giderek azalmasıyla birlikte ailelerin bu tutumu çocukların TV ve Bilgisayar oyunları başında geçirdikleri saatlerin artmasına neden olmaktadır. 

Erken çocukluk döneminde aşırı nitelikte olan hareketlilik okul çağında organize sporlar ve düzenli fizik egzersizler şeklinde yapıldığı takdirde, çocuklar spor yapma alışkanlığı kazanabilirler

5 yaş, spora başlamak için oldukça uygun bir dönemdir. Ancak bu dönemde çocuğun oyuna olan gereksinimi üst düzeylerde olduğu için oyun ağırlığı daha belirgin spor faaliyetleri seçilmelidir.

 

Okula başlama dönemi sporun olumlu katkılarının en yoğun yaşandığı dönemdir.

Gruba ve arkadaşlara olan bağımlılık ağırlık kazanmaya başlar, farklı yeteneklerini sınama ve farklı uğraşlara kayma sık görülür.

Çocuk için Bu bir tanıma sürecidir. Kendi fikirlerini sınama ve paylaşma yolunda büyük istek duyar, merak ve macera dürtüsü gelişir.

Ergenlik yıllarında spor, gençlerin temel ihtiyaçlarına doyum sağlayacak önemli bir etkinlik alanıdır. Kendisini tanıma yolunda büyük istek duyduğu dönemlerdir. Bu dönemdeki hızlı bedensel, ruhsal ve zihinsel değişimlere uyum sağlamakta güçlük çeker. Bir gruba ait olma duygusu çok güçlüdür. 

Spor, bu dönem gençlerinin temel ihtiyaçlarına doyum sağlayacak önemli bir etkinlik alanıdır. Kendisini, gücünü, yeteneklerini tanıyacak, sınayacak ve geliştirecektir. 

Yarışma, kazanma, kaybetme gibi konularda baş etme yolları arayacak , Bir gruba ait olma ve paylaşma duygularını yaşayabileceği sağlıklı bir ortam bulacaktır

Antrenör Nedir?

Antrenör Nedir? Fransızca; entraîneur kelimesinden gelir. Genel ya da ilgili spor dalına özgü bir biçimde, spor etkinliklerini ve antrenmanlarını yaptırarak; sporcunun başarısı için spor becerileri ve strateji ile gelişimini sağlayan sporcuları yapılacak müsabakalara ve turnuvalara hazırlayan kimsedir. Antrenmanlarda amatör veya profesyonel tüm sporcuları, zaman, mekân, donanım, teknik, taktik, kondisyon, psikolojik, sosyolojik ve zihinsel açıdan değişkenleri […]

Devamını Oku

Spor İçin Yerel Yönetimlerin Önemi

Türkiye’de spor yönetimi konusunda, spor yönetiminin merkezileşme ve yerelleşme noktasında önemli farklılıklar ile gerçekleştiği görülmektedir. Spor faaliyetleri ve tesislerinin yeterli olmaması, okul programlarının ders dışında yetenekli öğrencileri değerlendirmeye müsait olmaması, amatör sporların gelişememesi, mahalli idarelerin mali sıkıntıları, Milli Eğitim Bakanlığı ile koordinenin oluşmaması, gibi sebeplerden ötürü Türkiye’de spor hizmetlerinde hedeflenen amaçlara ulaşılamadığı görülmektedir. Yerelleşme ya […]

Devamını Oku

Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç

  Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç Türkiye Boks Federasyonuna sağlıklı işleyen bir mekanizma yönetimini kurduğu ve yarışmalara katılacak sporcu altyapısının tamamını en iyi sporcu kadrosundan oluşturduğu için Türkiye boks federasyon Başkanı Sayın Eyüp GÖZGEÇ başkanımızı destekliyor ve başarılar diliyorum. Boks federasyonu başkanı Eyüp GÖZGEÇ bey göreve geldiği günden bu yana boks federasyonuna ivme kazandırmıştır. Sayın […]

Devamını Oku
Yukarı kaydır
Whatsapp
Merhaba.Ben Ziya AK sorularınızı buradan iletebilirsiniz.